k dydek

Jako Fundacja HELIOS od lat bardzo aktywnie wspieramy najmłodszych miłośników sportu. Angażujemy się programy edukacyjne. Nasz uwaga skupia się na rodzimej Gdyni, jednak często w ramach różnych projektów działamy także poza nią. Działalność Fundacji jest zauważana i uznana przez samorządy i inne organizacje. Od lat HELIOS jest wyróżniany honorowym tytułem „Partnera Gdyńskiego Sportu”, co ma dla nas wyjątkowe znaczenie.

Od samego początku działalności nasz HELIOS wspiera kluby sportowe, takie jak Gdyńskie Towarzystwo Koszykówki, a od czerwca 2014 roku jest także członkiem wspierającym Pomorskiego Związku Żeglarskiego. To właśnie te 2 organizacje są naszymi głównymi partnerami, co sprawia, że działania Fundacji skupiają się wokół koszykówki i żeglarstwa młodzieżowego. Nie od dziś wiadomo, że koncentracja zainteresowania i wysiłku przynosi więcej pożytku niż masowe, lecz i marginalne, wspieranie wielu celów. Powiecie zapewne, że zawęża to grupę odbiorców i osób zainteresowanych współpracą z HELIOSEM. No cóż, Fundacja jest rozwojowa i dynamiczna, ciągle zdobywamy nowe doświadczenia. Dzisiaj możemy z czystym sumieniem uznać, że dołożyliśmy swoją cegiełkę z napisem 1% do ogólnopolskich sukcesów sportowych młodzieży z Gdyńskiego Towarzystwa Koszykówki oraz przyczyniamy się do popularyzacji żeglarstwa na Pomorzu. Bo na koszykówce i żeglarstwie znamy się najlepiej. Ale jutro? Przecież nasz cel jest bardziej ogólny – to zdrowa, usportowiona młodzież! Jutro pewnie przyniesie nowe wyzwania. Tym bardziej, iż obok działalności czysto sportowej staramy się zawsze, aby nasze projekty oraz projekty, w które się angażujemy miały także szeroki aspekt edukacyjny. Przykładem jest chociażby projekt HELIOSA - Klub Olimpijczyka OLIMPIK, dzięki któremu wielu uczniów pomorskich szkół może osobiście spotkać się z zawodowymi sportowcami i poznać receptę na sukces sportowy, jakim jest udział w Igrzyskach Olimpijskich. Ponadto w Fundacji HELIOS wspieramy inicjatywy Pomorskiej Szkoły Żeglarstwa i Edukacji Morskiej, dzieląc się doświadczeniem i prowadząc zajęcia dla młodych adeptów żeglarstwa na symulatorze żeglarstwa. Angażujemy się w organizację zawodów koszykarskich, wykorzystując możliwości organizacyjne i logistyczne. Współpraca z najmłodszymi sportowcami jest wymagająca, ale obserwując ich rosnące zainteresowanie sportem i pomysły na aktywne spędzanie czasu wolnego, czujemy ogromną satysfakcję i spełnienie.

W 2015 roku zwodowaliśmy jeden z najważniejszych projektów Fundacji HELIOS, jakim jest portal informacyjny żeglarski.info. To ogromne przedsięwzięcie, dzięki któremu możemy codziennie przybliżać żeglarstwo profesjonalistom i amatorom żeglowania. Nasz przekaz każdego dnia dociera do coraz większej liczby odbiorców, a żeglarski.info angażuje się jako patron medialny w wiele imprez żeglarskich.

Jeśli zaciekawiliśmy Was - zapraszamy na stronę www.fundacja-helios.pl , gdzie znajdziecie więcej informacji na temat naszej działalności jako organizacji pożytku publicznego.

A jeśli uważacie, że razem z nami warto wspierać sukcesy sportowe najmłodszych – Przekażcie swój 1% podatku naszej organizacji!

„ 1% - podaj dalej!”

Na zdjęciu:Katarzyna Dydek Prezes Zarządu Fundacji HELIOS